Jubilo.es et parla… indio

Fa un parell de setmanes vaig llegir un article a LaMalla que informava que a partir d’aquell moment la pàgina Jubilo.es, la primera empresa multimèdia especialitzada en continguts per a gent gran, feia possible que els seus continguts fossin escoltats, de manera que feien accessible el web a persones amb dificultat visuals, …

El grup de comunicació Jubilo.es deia:

“és la primera vegada que un portal incorpora el so als seus continguts per facilitar l’accés a les persones amb discapacitat visual”

Vaig accedir al portal esperant un gran innovació tecnològica i instants després se’m va caure la cara de vergonya davant del que s’entén per innovació:

Accedeixo al portal i miro la web, activo els altaveus i res de res, cap so… Passats uns segons veig un petit altaveu (22 píxels x 22 píxels) al costat del títol d’un article, la imatge com era d’esperar no té cap text alternatiu per a navegadors sense suport d’imatge com els que empren a ONCE (una norma bàsica d’accessibilitat web). Pitjo sobre la imatge i m’apareix un cartell de descàrrega: Vols baixar l’arxiu 2332_11.mp3 o el vols executar directament?
No m’ho podia creure! L’accessibilitat web es basa en l’execució d’un mp3! Mare meva… Resignat demano que obri directament el mp3 i després d’uns segons d’espera començo a sentir una veu robòtica que em diu:

como nos afectara la subida de pensiones jose luis rodriguez zapatero ha anunciado una subida de las pensiones minimas subiran entre 6 y 47 euros mas al mes en funcion del tipo de prestacion quieres saber cuanto mas vas a recibir

(Amb la manca d’accents i símbols de puntuació intento reproduir el so, que no veu, que vaig sentir, però tot i així costa d’entendre, escolta-ho tu mateix: aquí).

Després de sentir això la cara se m’ha desfigurat i una sensació de ridícul aliè m’ha invaït el cos… si us plau! Que ningú ensenyi això com a innovació tecnològica de l’estat espanyol!