Mesura de govern per a l’impuls del programari lliure
Fa més de quinze anys que es parla en diferents fòrums tècnics mundials sobre l’anomenat model de llicència de programari lliure o programari sota llicència GPL (GNU General Public License). El programari lliure és aquell que permet a l’usuari, a més de l’ús del programa mateix, l’accés al seu codi font complet i la possibilitat de copiar-lo, distribuir-lo, estudiar-lo, millorar-lo i fer públiques aquestes millores amb el codi font corresponent, de tal manera que tothom se’n pugui beneficiar.
Als anys 80 bona part del programari esdevingué de llicència propietària, de manera que no es pogués compartir lliurement amb altres usuaris, a més d’impossibilitar-ne qualsevol modificació o adaptació a necessitats operatives específiques concretes.
El moviment del programari lliure va néixer amb el projecte GNU per a intentar de posar fi a aquesta situació. Un dels seus principals objectius va ser desenvolupar un sistema operatiu sota llicència GPL, de lliure distribució i de lliure modificació, a on poder executar el programari del projecte GNU.
Lany 1991 va aparèixer la primera versió daquest sistema operatiu desenvolupat amb el nom de GNU/LINUX. Des daleshores, les aportacions de milers de programadors d’arreu del món han permès el desenvolupament d’una gran quantitat d’aplicacions de codi obert i lliures.
En àmbit empresarial cal esmentar que grans empreses informàtiques com ara IBM, Hewlett Packard, Apple, Sun, Novell i altres produeixen aplicacions i sistemes de codi obert i donen suport tècnic, financer i comercial al programari lliure.
Alguns dels avantatges que suposarà, són:
Optimització de la inversió.
Foment de la innovació tecnològica i la indústria local i independència del proveïdor.
Seguretat i privacitat de les dades.
Foment de la llengua pròpia. Actualment, les llengües minoritzades com el català tenen poques possibilitats de desenvolupar-se en el món del programari de propietat. En canvi, gràcies al programari lliure, qualsevol persona o institució pot traduir i adaptar un sistema o una aplicació a qualsevol llengua, inclòs el corrector ortogràfic. Al programari propietari, l’empresa productora és l’única que té els drets de fer-ne una traducció o qualsevol altra adaptació o modificació.
Al nostre entorn proper, la Unió Europea, cal destacar les iniciatives de la Junta d’Extremadura, la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Munic i el Govern Federal alemany destinades al desenvolupament, la promoció i lús de programari lliure: el projecte GNU Privacy Guard, desenvolupat pel GUUG (Grup dUsuaris Unix dAlemanya) i finançat pel govern alemany, és una de les millors eines de seguretat existents en lactualitat.
Molt recentment, la Regidoria de Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Porto Alegre -capital de l’estat brasiler de Rio Grande do Sul- i la Junta d’Extremadura han iniciat els tràmits necessaris per a crear una xarxa internacional d’administracions promotores del programari lliure que permeti l’intercanvi d’informació i d’experiències en aquest àmbit.
LAjuntament de Barcelona, com a institució responsable del foment del desenvolupament tecnològic i de la democratització de laccés a les noves tecnologies en làmbit territorial del municipi de Barcelona, ha de tenir una actitud favorable als avenços tecnològics i socials aportats pel programari lliure (free software) i el codi font obert (open source). Tot i això, fem constar que el programari sota llicència també té els seus avantatges i contribueix a la difusió que de les TIC.
El programari és un dels elements claus que ens ha de permetre de ser la capital d’un país productiu a l’economia digital. Per tant, i des del respecte a totes les llicències de programari, cal que lAjuntament de Barcelona continuï col·laborant amb aquests canvis tecnològics capdavanters en leconomia del coneixement.
Mesura de govern
Primer. LAjuntament de Barcelona impulsarà, mitjançant una migració progressiva i controlada, la utilització del programari lliure i en català en ladministració municipal, els organismes autònoms públics i les empreses públiques i de capital mixt sota control majoritari de lAjuntament. Sexceptuaran aquelles aplicacions informàtiques en què no sigui possible disposar de programari amb llicència lliure que inclogui les solucions tècniques objecte de licitació pública.
Segon. Lavanç del programari propietari cap al programari lliure en català es desenvoluparà mitjançant una prova pilot de caràcter limitat seguida dun exhaustiu estudi dels costos dimplantació, manteniment i eficàcia que ofereixen tots els tipus de programari.
Tercer. Es fomentarà i es prioritzarà la utilització, el desenvolupament, la distribució i la difusió de programari lliure en català en aquells convenis de col·laboració o decrets datorgament de subvencions que tinguin relació amb làmbit de les noves tecnologies.
Quart. De la mateixa manera, es col·laborarà en la difusió del programari lliure en català a la ciutadania en general, i entre les associacions, organitzacions i institucions, públiques o privades, fent un especial èmfasi en làmbit educatiu, i alhora fomentant així la indústria informàtica catalana.
Cinquè. El Ajuntament vetllarà perquè a totes les comunicacions que els ciutadans poden realitzar informàticament es garanteixin els drets dels usuaris que ja utilitzen programari lliure. Aquesta normalització es garantirà especialment al correu electrònic i a les pàgines web, i es complementarà el domini .es amb un domini .net. El Pla Estratègic de Sistemes i el Pla dAdministració Electrònica tenen en curs estudis per implementar-ho aviat.
Sisè. Per facilitar la conclusió daquests objectius, sestabliran convenis amb altres administracions dàmbit internacional que es troben avançades en aquest procés, per tal de compartir experiències, eines formatives i programari. Així mateix, per fomentar la coordinació i la cooperació al respecte, es promouran acords amb altres administracions locals, les cambres de comerç, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la resta dadministracions públiques que hi estiguin interessades.
En parlen a:
- PuntBarra
- Navegante.com
- Barrapunto
- Diari de Barcelona
- i molts altres…