Recuperant les meves dades

Amb el desenvolupament de la xarxa actual, amb la disminució dels preus de l’ample de banda i la gratuïtat de molts serveis webs, les nostres dades cada cop passen més estona en mans d’altres i menys en les nostres. És el cas del nostre correu electrònic, la nostra agenda, les pàgines web o blogs que llegim i darrerament amb l’aparició de discs durs virtuals, cada cop és més usual prescindir dels llapis òptics i accedir directament a aquests espais per descarregar els nostres documents, presentacions, etc.

Jo mateix n’era un exemple: a diari emprava GMail com a recopilatori de les diferents comptes de correu, el meu calendari estava allotjat a 30 Boxes, els feeds dels blogs que llegeixo residien a Bloglines, les meves fotografies passejaven, de fet encara hi passegen, per Flickr i les meves dades ballaven entre el meu llapis òptic i els discs virtuals de Box.net.

Escric en passat perquè d’unes setmanes ençà, després d’uns dies de reflexió i lectures (el Blog de’n Benjamí va ser-ne una de les claus, amb articles com aquests), he decidit acabar amb la repartició i publicació de les meves dades a tort i a dret. Al cap i a la fi, són les meves dades! Així doncs, sense radicalismes, he decidit prescindir d’aquelles eines que contenen les meves dades més crítiques en bases de dades o espais de disc de tercers. Bé, de fet no és del tot cert, he concedit una llicència a DreamHost, l’empresa on tinc allotjat aquest blog, el meu correu electrònic, etc. Però si més no només seran ells i jo els que poguem llegir i tafanejar el que faig 😉

Així doncs he procedit a substituir el compte de Gmail que emprava per a recopilar tots els comptes de correu, per un compte sota un dels meus dominis amb un RoundCube Webmail que és la mar de bonic (ok, no tant com el de Google, però les meves dades són més importants). També he decidit canviar el flamant calendari carregat d’efectes i pijades de 30 Boxes per un WebCalendar sota el mateix domini que a més puc sincronitzar amb la meva Palm. El lector de feeds ha passat de Bloglines a Gregarius, una eina molt treballada que, sota el meu punt de vista, dona voltes a Bloglines. Per acabar, l’espai de disc de Box.net ha estat eliminat i he començat a treballar amb Relay una eina en versió beta que m’ha sorprès molt i que permet navegar per l’espai de disc del servidor com si amb un navegador d’arxius s’estiguès interactuant. Totes aquestes eines a més, les he posat sota SSL, de manera que qualsevol enviament de dades es fa de forma segura.

Després de tots aquest canvis les úniques dades que queden allotjades a casa de tercers (o de quarts si tenim en compte DreamHost), són les meves fotografies i és més per un tema d’interacció amb d’altres usuaris de Flickr que no pas per altra cosa. Tot i així no descarto duplicar els esforços i penjar les meves fotografies a Flickr i a un espai del servidor amb el Lussumo Filebrowser com a gestor o quelcom per l’estil.

Estic més que satisfet del meu canvi i de la recuperació del control de les meves dades! A mode de recull, us faig un llistat dels canvis que he fet: