Ubuntu Hoary + LTSP

A primers de febrer vaig publicar una fotografia d’una aula d’informàtica australiana. Des d’aquell dia que he somiat amb fer quelcom similar i avui ho he pogut fotografiar! 😉

La idea bàsica era fer una aula completa d’ordinadors amb Ubuntu però com que em mancava maquinari que poguès executar correctament les Gnome he decidit emprar LTSP i instal·lar un servidor amb Ubuntu i emprar sis ordinadors de l’any de la quica com a terminals.

El procediment per a fer-ho ha estat senzill i gràcies a Sant Google i la Wiki d’Ubuntu no m’ha portat massa feina. En vistes a que la setmana vinent ja sortirà Ubuntu 5.04 Hoary, he fet la instal·lació del ·LTSP· sobre una Ubuntu 5.04 RC, a més així m’evito els problemes que dona el ·LTSP· 4.1 a l’estar corrent sobre un sistema que empra xfree en comptes de xorg.

Abans de res cal instal·lar un Ubuntu normal i corrent, no cal que realitzem la instal·lació Custom si no ho desijtgem. El que sí és important durant o després del procés d’instal·lació, és assignar un adreçament IP fixe al servidor.

Un cop acaba la instal·lació cal fer que el portmap accepti connexions remotes, per defecte només les accepta locals, editem l’arxiu
/etc/default/portmap
i comentem la línia:
ARGS="-i 127.0.0.1".

Ara procedim a instal·lar els paquets necessaris per a fer al LTSP: dhcpd, tftpd, nfs, libwww-perl, ltsp-utils, :

apt-get install dhcp3-server tftpd-hpa nfs-kernel-server libwww-perl
wget http://www.ltsp.org/ltsp-utils-0.10.tgz
tar xzvf ltsp-utils-0.10.tgz
cd ltsp-utils
./install.sh

Un cop fet això anem a instal·lar el LTSP propiament dit, per fer-ho us recomano que descarregueu la ·ISO· de la versió 4.1.0 (per exemple) per tal de poder-la muntar com a sistema d’arxius i fer més ràpida la instal·lació:

wget http://prdownloads.sourceforge.net/ltsp/ltsp-4.1-0.iso
modprobe loop
mkdir /mnt/ltsp
mount -o loop ltsp-4.1-0.iso /mnt/ltsp/
ltspadmin

Un cop executat el programa d’administració del ·LTSP· (ltspadmin), ens demanarà d’on volem obtenir els programes a instal·lar, li hem d’especificar (si hem baixat la ·ISO·): file:///mnt/ltsp. Després accedim a Install/Update LTSP Packages pitjem la A per marcar tots els paquets la Q per sortir del menú i la Y per confirmar i començarà l’instal·lació. Un cop finalitzada accedim a Configure LTSP i generem tots els arxius de configuració.

La instal·lació del tftp d’Ubuntu ens haurà deixat una imatge arrencable al directori /tftpboot/ltsp i el LTSP l’anirà a buscar a /var/lib/tftpboot/, per arreglar-ho res més fàcil que:

mv /tftpboot/lts /var/lib/tftpboot/
rmdir /tftpboot

Un cop fet això… llestos! Ja podríem anar a qualsevol terminal i arrencar-lo mitjançant algún sistema sense disc, en el meu cas un disquet d’arrencada.

En el meu cas particular, m’he trobat amb un problema afegit: com que els ordinadors que fan de terminals tenen un monitor força antic, la resolució gràfica del servidor no em serveix per als clients i per tant he hagut de fer uns canvis a l’arxiu /opt/ltsp/i386/etc/lts.conf, afegint la línia:
X_MODE_0 = 800x600 52 800 864 928 1088 600 616 621 657 -HSync -VSync

a la secció [Default] de l’arxiu. A més per a configurar els teclats correctament també hi he afegit:

XkbSymbols = "es(pc105)"
XkbModel = "pc105"
XkbLayout = "es"

I ja tenim la foto desitjada:
Ubuntu a Ravalnet
(Sí d’acord, els ordinadors no són igual que els d’Austràlia, però d’això es tractava també :-P)

Per a acabar de polir el que volia configurar, necessitava que els usuaris poguessin accedir a l’entorn només teclejant o pitjant el seu nom d’usuari, sense necessitat d’introduir cap clau, així doncs vaig modificar el /etc/pam.d/gdm perquè quedes així:

auth requisite pam_nologin.so
auth required pam_env.so
auth sufficient pam_listfile.so item=user sense=allow file=/etc/X11/gdm/nopassusers.txt onerr=fail
@include common-auth
@include common-account
session required pam_limits.so
@include common-session
@include common-password

I vaig afegir a l’arxiu /etc/X11/gdm/nopassusers.txt els usuaris que podien accedir sense clau (un a cada línia).

Autor: Oriol Morell

Em dic Oriol Morell i Jané, Enginyer informàtic de sistemes per la UOC. Sóc especialista en marketing digital, posicionament als cercadors i en desenvolupament de negocis web. Pots llegir més informació sobre mi al meu perfil a LinkedIn i pots contactar-me a oriolm(a)gmail(punt)com