Ubuntu Hoary + LTSP

A primers de febrer vaig publicar una fotografia d’una aula d’inform脿tica australiana. Des d’aquell dia que he somiat amb fer quelcom similar i avui ho he pogut fotografiar! 馃槈

La idea b脿sica era fer una aula completa d’ordinadors amb Ubuntu per貌 com que em mancava maquinari que pogu猫s executar correctament les Gnome he decidit emprar LTSP i instal路lar un servidor amb Ubuntu i emprar sis ordinadors de l’any de la quica com a terminals.

El procediment per a fer-ho ha estat senzill i gr脿cies a Sant Google i la Wiki d’Ubuntu no m’ha portat massa feina. En vistes a que la setmana vinent ja sortir脿 Ubuntu 5.04 Hoary, he fet la instal路laci贸 del 路LTSP路 sobre una Ubuntu 5.04 RC, a m茅s aix铆 m’evito els problemes que dona el 路LTSP路 4.1 a l’estar corrent sobre un sistema que empra xfree en comptes de xorg.

Abans de res cal instal路lar un Ubuntu normal i corrent, no cal que realitzem la instal路laci贸 Custom si no ho desijtgem. El que s铆 茅s important durant o despr茅s del proc茅s d’instal路laci贸, 茅s assignar un adre莽ament IP fixe al servidor.

Un cop acaba la instal路laci贸 cal fer que el portmap accepti connexions remotes, per defecte nom茅s les accepta locals, editem l’arxiu
/etc/default/portmap
i comentem la l铆nia:
ARGS="-i 127.0.0.1".

Ara procedim a instal路lar els paquets necessaris per a fer al LTSP: dhcpd, tftpd, nfs, libwww-perl, ltsp-utils, :

apt-get install dhcp3-server tftpd-hpa nfs-kernel-server libwww-perl
wget http://www.ltsp.org/ltsp-utils-0.10.tgz
tar xzvf ltsp-utils-0.10.tgz
cd ltsp-utils
./install.sh

Un cop fet aix貌 anem a instal路lar el LTSP propiament dit, per fer-ho us recomano que descarregueu la 路ISO路 de la versi贸 4.1.0 (per exemple) per tal de poder-la muntar com a sistema d’arxius i fer m茅s r脿pida la instal路laci贸:

wget http://prdownloads.sourceforge.net/ltsp/ltsp-4.1-0.iso
modprobe loop
mkdir /mnt/ltsp
mount -o loop ltsp-4.1-0.iso /mnt/ltsp/
ltspadmin

Un cop executat el programa d’administraci贸 del 路LTSP路 (ltspadmin), ens demanar脿 d’on volem obtenir els programes a instal路lar, li hem d’especificar (si hem baixat la 路ISO路): file:///mnt/ltsp. Despr茅s accedim a Install/Update LTSP Packages pitjem la A per marcar tots els paquets la Q per sortir del men煤 i la Y per confirmar i comen莽ar脿 l’instal路laci贸. Un cop finalitzada accedim a Configure LTSP i generem tots els arxius de configuraci贸.

La instal路laci贸 del tftp d’Ubuntu ens haur脿 deixat una imatge arrencable al directori /tftpboot/ltsp i el LTSP l’anir脿 a buscar a /var/lib/tftpboot/, per arreglar-ho res m茅s f脿cil que:

mv /tftpboot/lts /var/lib/tftpboot/
rmdir /tftpboot

Un cop fet aix貌… llestos! Ja podr铆em anar a qualsevol terminal i arrencar-lo mitjan莽ant alg煤n sistema sense disc, en el meu cas un disquet d’arrencada.

En el meu cas particular, m’he trobat amb un problema afegit: com que els ordinadors que fan de terminals tenen un monitor for莽a antic, la resoluci贸 gr脿fica del servidor no em serveix per als clients i per tant he hagut de fer uns canvis a l’arxiu /opt/ltsp/i386/etc/lts.conf, afegint la l铆nia:
X_MODE_0 = 800x600 52 800 864 928 1088 600 616 621 657 -HSync -VSync

a la secci贸 [Default] de l’arxiu. A m茅s per a configurar els teclats correctament tamb茅 hi he afegit:

XkbSymbols = "es(pc105)"
XkbModel = "pc105"
XkbLayout = "es"

I ja tenim la foto desitjada:
Ubuntu a Ravalnet
(S铆 d’acord, els ordinadors no s贸n igual que els d’Austr脿lia, per貌 d’aix貌 es tractava tamb茅 :-P)

Per a acabar de polir el que volia configurar, necessitava que els usuaris poguessin accedir a l’entorn nom茅s teclejant o pitjant el seu nom d’usuari, sense necessitat d’introduir cap clau, aix铆 doncs vaig modificar el /etc/pam.d/gdm perqu猫 quedes aix铆:

auth requisite pam_nologin.so
auth required pam_env.so
auth sufficient pam_listfile.so item=user sense=allow file=/etc/X11/gdm/nopassusers.txt onerr=fail
@include common-auth
@include common-account
session required pam_limits.so
@include common-session
@include common-password

I vaig afegir a l’arxiu /etc/X11/gdm/nopassusers.txt els usuaris que podien accedir sense clau (un a cada l铆nia).