Renovant dominis (.cat vs .com)

Avui he renovat els meus dominis oriolmorell.cat i oriolmorell.com, i la sensació que em prenen el pél i que jo ho accepto s’ha tornat a repetir:

 • oriolmorell.cat: 46’90€
 • oriolmorell.com: 4’66€

Els serveis que ofereixen un proveïdor i l’altre són els mateixos, tot és pastat excepte el TLD.

Com a curiositat, si hagués hagut de renovar un .ES m’hagués costat 32€.

oriol

oriol wrote 1166 posts

Post navigation

 • Pingback: latafanera.net()

 • jejeje jo em vaig queixar del mateix: http://blocs.gracianet.org/post/4/5584

  som com som 😉

 • Oriol Morell i Jané

  @greips: idiotes vols dir? 🙂

 • Saps lo que et costa per a comprar des de aquí dominis a Argenitna o Méxic? Doncs calcula, el preu de tenir una empresa o persona física allà, mes el preu del domini, mes les comisions… Fins a cert punt es lógic veure que els dominis valen tant perque la gent de fora no ataquí el mercat, el problema es que nomes pasa si els compres sent de Brasil. Bolivia o Espanya, pero des de les altres bandes valen 20 dolars, y per els propis del pais valen menys i fins i tot gratis, perque ells si que volen fomentar els seus dominis, aquí això no existeix. En fi I’m a tipically Spanish xd

 • La comparació no és justa. La infraestructura pels .CAT és més simple que pels .COM, fa anys que està amortitzada i es venen + renoven milions de .COM tots els anys. El .COM és genèric.

  El .CAT penjava d’un fil: o era rendible o la ICANN l’aturava. Calia fer una base econòmica sòlida primer, després ja arribaran les rebaixes. Ja han començat amb campanyes de descompte del 50%.

  És molt mala de fer la comparació dels .CAT amb altres dominis, perquè no n’hi ha cap altre d’aquestes característiques.

  Però és sabut que el caràcter autodestructiu, «tenir un problema per a cada solució» s’hi diu molt, amb la cosa .CAT 😉

 • Ooops! El 1er paràgraf del meu comentari havia de dir:

  «La comparació no és justa. La infraestructura pels .COM és més simple que pels .CAT, la dels .COM fa anys que està amortitzada i es venen + renoven milions de .COM tots els anys. El .COM és genèric i el .CAT esponsoritzat.»

 • Jordi

  Benjamí, anava a dir el mateix, comparar dominis genèrics amb dominis “sponsored” no té sentit, és com dir que és injust que et cobrin un preu molt més car per un portàtil que té les mateies prestacions exactes que un ordinador de sobretaula (monitor de mateix tamany inclòs).

  Els dominis .com .net o .org són genèrics, porten molts anys funcionant i generen un mercat de molts milions de dominis nous i en constant renovació anuals, requereixen infraestructura gairebé zero i en ser genèrics no requereixen cap control previ per a ser aprovats. En canvi el .CAT és un domini totalment nou i innovador, que ha hagut de fer una despesa inicial assumida per una entitat que no ha recorregut a l’administració per rebre subvencions (així no dependrà dels polítics!). A part el .CAT és un domini esponsoritzat, que vol dir que té uns certs requisits a complir que cal revisar (cosa que no han de fer els .com), una infraestructura totalment diferent dels genèrics i un bagatge molt més curt.

  Que hi hagi gent que faci la comparació i es senti “discriminat” ho puc entendre, si no comprenen tot el que acabo de dir (i moltes altres coses que no dic), però que algú que diu ser informàtic entès en noves tecnologies faci aquesta burda comparació doncs ja no és tant comprensible.

  El que seria lògic és fer una comparativa del .CAT amb la resta de dominis esponsoritzats amb què compta la ICANN, com per exemple els .MOBI o els .TRAVEL. Com estan els preus i les condicions en aquests dominis ? Ho saps ?

  Nota a part: tampoc no tindria sentit comparar-ho amb els dominis territorials de dues lletres, com el .es o qualsevol, perquè depenen de les voluntats dels governs dels diferents països, i van des de ser caríssims fins a ser regalats (com el .tk), així que no tenen comparació possible amb cap altre tipus de domini que requereix una justificació de comptes per no enfonsar-se.

 • Oriol Morell i Jané

  @Jordi:
  oriol.mobi em va costar 7.99 $ fa uns mesos. Lluny està del cost dels .CAT.

  Pel que fa “A part el .CAT és un domini esponsoritzat, que vol dir que té uns certs requisits a complir que cal revisar (cosa que no han de fer els .com), una infraestructura totalment diferent dels genèrics i un bagatge molt més curt.”… crec que no et costaria massa trobar dotzenes de dominis .CAT que es passen pel “forro” tots els requisits que comentes.

  @Benjamí:
  Com bé es comenta suposo que és el mateix problema que amb les autopistes que s’han d’amortitzar? Estic d’acord que calia fer una inversió i tot el que es vulgui, però la comparació que finalment farà qualsevol persona a l’hora de comprar un domini serà:
  – el .CAT em costa 40€
  – el .COM em costa 4€
  Si al moment de comprar el producte no hi ha cap altre explicació el client no la cercarà.

  Al supermercat puc comprar verdures o fruites de la terra o d’on sigui, sovint accepto pagar un preu més alt per tal d’adquirir un producte de la terra de més (figura) qualitat i per tal de donar suport als pagesos del país. Però d’un increment just a voler muntar la gallina dels ous d’or en va una estona llarga.

  @David:
  estic totalment d’acord amb que aquí prima la pela i per tant no interessa promoure descomptes territorials ni culturals ni res. De fet si ajuntes les poques ganes d’abaratir costos amb les moltes ganes de la gent a tenir un TLD identitari el resultat és genial: molta gent disposada a comprar quelcom al preu que sigui.

 • Oriol, la explicació hi és. Si no la volen escoltar em temo que no hi ha res a fer. La comparació no és amb autopistes ni verdures, sinó amb el que ens ocupa: un domini amb les condicions que té el .CAT

 • Jordi

  “crec que no et costaria massa trobar dotzenes de dominis .CAT que es passen pel “forro” tots els requisits que comentes.”

  Això ja són figues d’un altre paner i no té res a veure amb la diferència de preu que hi ha entre un .CAT i un .COM. De fet la Fundació PuntCAT ja ha dit que se’ls poden remetre les denúncies per incompliments de la normativa .CAT directament a ells, així que si tens aquesta llista és el que hauries de fer 🙂

  Una denúncia similar va forçar l’empresa Bassat Ogivily (o com s’escrigui) a deixar d’emprar el seu .CAT que només redireccionava a la web en castellà, sense cap contingut en català (un fet que infringeix les normes dels .CAT).