Salut presenta “Contra els japonesos”

Aquest títol podria ben bé ser la traducció del títol oficina de la campanya presentada pel Departament de Salut i que s’anomena Peix protegit contra l’anisakis.

Entenc que els restaurants Japonesos comencen a fer-se notar (de fet ja fa temps que ho fan) en l’economia dels restaurants tradicionals del territori català, per tant cal actuar a consciència i començar a minvar la qualitat dels seus aliments. Primer pas: ataquem el peix que hi serveixen.

A finals de l’any passat entra en vigor un Reial Decret que obliga als restaurants o venedors a consumidors finals, a congelar el peix que es serveix durant un mínim de 24 hores: despareix el peix fresc i per tant el sushi de peix fresc.

Amb la nova campanya, a més, caldrà que els restauradors afegeixin a les seves cartes o en un lloc visible de les seves instal·lacions un cartellet (PDF de 62KB) que informi als clients del compliment del Reial Decret.

Estic convençut que recaptaran més diners amb les sancions generades per aquest ridícul decret que no pas pel de, també marcat per cartells, prohibició de fumar en certs restaurants, etc.

Tot plegat, una protecció pel ciutadà o més aviat, una protecció per la restauració tradicional de la terra.

oriol

oriol wrote 1166 posts

Post navigation

 • Ep!
  a mi el menjar japonès m’encanta, i, tot i que en menjo menys sovint del que voldria, m’agrada.

  La cosa però està en que també cal vigilar i vetllar per la salut i, en el cas dels governs, aquests tenen l’obligació de vetllar per la salut dels ciutadans. Més que un atac contra la cuina japonesa (que, com molt bé dius cada vegada prolifera més arreu), crec que és una mesura, obligada, de salut pública. De la mateixa manera que la possible presència de determinats paràsits fa que no puguis consumir carn de porc crua en restaurants, entenc que calgui aplicar la congelació al peix per protegir-lo de l’anisakis.

  La congelació -a l’igual que la descongelació-, si es fa bé, no té per que alterar en excés les propietats organilèptiques del peix que mengem. I menys, en aquest cas, en que cal només una congelació de 24h.

  Suposo que el dolent és que, com que ja s’ha congelat una vegada, alguns restaurants no podran recongelar el qu els sobri…

  Per cert, departament de saluT 🙂

 • Oriol Morell i Jané

  Salut! (amb T 😉 )

  Tens tota la raó, els governs han de vetllar per la nostra salut, etc, etc. Però el tema de l’anisakis em sembla una caixa de bruixes, on més es congela el peix cru?

  Pel que fa el porc als restaurants, jo puc triar com el vull de cuit tot i que sé que no és bo prendre’l cru, però cap restaurant està obligat a coure’l més o menys, i de fet sovint me’l prenc a punt de sang.

  Com comentes al darrer punt, el problema serà que aviat ens serviran recongelats, gràcies a aquest tipus de mesures.