La Fonera (II)

Com tants altres, jo també he demanat La Fonera i he entrat a formar part del Moviment Fon. Després del post publicitari, procediré a explicar com configurar La Fonera per a donar servei, realment ha estat molt senzill, malgrat no tenir un entorn ideal per al dispositiu.

Els primers passos, desmuntar la feina de la gent de Packaging, me la salto ja que la trobo òbvia 😉

La Fonera ve pensada per a ser instal·lada sense pràcticament cap ajustament de configuració. No obstant pressuposa una sèrie de paràmetres que no es donen a totes els entorns, així doncs indicaré els passos a seguir en funció del supòsit en qüestió:

Tenim un servidor DHCP i un client WiFi que suporta WPA

 1. Abans de res verificarem que el nostre ordinador té configurada la xarxa per agafar l’adreça de forma dinàmica
 2. Comencem amb La Fonera, connectem el cable de xarxa que incorpora al router de la nostra instal·lació i a La Fonera
 3. Endollem La Fonera a corrent
 4. Esperem a que la llum de l’indicador de WLAN estigui encesa
 5. Procedim a cercar les xarxes WiFi que tenim disponibles i ens connectem a la xarxa pública que porta per nom “FON_AP”
 6. Arribats a aquest pas, registrarem La Fonera accedint a la URL wifi.fon.com, validant-nos com a usuaris i omplint les dades que se’ns demanarà a continuació ubicant el nou punt d’accés Fon
 7. Ara procedirem a canviar de xarxa i a entrar a la nostra xarxa privada: tornarem a cercar les xarxes WiFi disponibles i ens connectarem a la xarxa privada anomenada “MyPlace” que porta per clau el S/N de La Fonera (localitzat en una enganxina sota el dispositiu)
 8. Un cop validats a la xarxa ja podrem navegar amb normalitat

No tenim un entorn com ideal per a La Fonera (no tenim servidor DHCP a la instal·lació o bé el nostre client WiFi no suporta l’autenticació WPA).

 1. Comencem amb La Fonera, connectem el cable de xarxa que incorpora al nostre ordinador i a La Fonera
 2. Endollem La Fonera a corrent
 3. Assignem al nostre ordinador la IP 169.254.255.134
 4. Accedim amb el nostre navegador web a: http://169.254.255.1
 5. Un cop al panell de control de La Fonera podem procedir a assignar-li una IP fixe a La Fonera (Menú: Advanced > Internet Connection) i evitar que sigui necessari un servidor DHCP a l’entorn, i/o a configurar la WiFi privada per tal que treballi amb WEP (Menú: Private Wifi) amb la clau que especifiquem.
 6. Havent modificat els ajustaments de La Fonera, desendollem el cable de xarxa del nostre ordinador i l’endollem al nostre router, i reiniciem La Fonera (desendollem i tornem a endollar)
 7. Esperem a que la llum de l’indicador de WLAN estigui encesa
 8. Procedim a cercar les xarxes WiFi que tenim disponibles i ens connectem a la xarxa pública que porta per nom “FON_AP”
 9. Arribats a aquest pas, registrarem La Fonera accedint a la URL wifi.fon.com, validant-nos com a usuaris i omplint les dades que se’ns demanarà a continuació ubicant el nou punt d’accès Fon
 10. Ara procedirem a canviar de xarxa i a entrar a la nostra xarxa privada: tornarem a cercar les xarxes WiFi disponibles i ens connectarem a la xarxa privada anomenada “MyPlace” (o al nom que li haguem assignat si l’hem canviat des del panell de control) que porta per clau la que hem assignat en el procés de reconfiguració de La Fonera
 11. Un cop validats a la xarxa ja podrem navegar amb normalitat

Com veieu és força senzill, ara només em queda navegar des d’algun punt d’accés de la xarxa i veure què tal es comporta tot plegat!

[tags]Fon, Fonera, WiFi[/tags]

oriol

oriol wrote 1166 posts

Post navigation

 • Avui mateix m’ha arribat a mi també La Fonera. A diferència d’altres casos que he llegit, ha arribat molt ràpid: divendres l’economanava i avui dimarts ja ha arribat a casa, a Menorca.

  Com que a casa tinc una instal·lació dels ordinadors sense DHCP m’ha estat molt útil la guia que has fet. I és que la guia que acompanya el pack (i que és massa prima) només es centra en com connectar La Fonera a un ordinador amb DCHP.

  De tota manera, Oriol, t’has deixat un pas. Fins al punt 5 tot és correcte, però cal també donar-li la IP que tindrà La Fonera cap a fora. L’explicació l’he trobada aquí:

  http://foros.fon.com/viewtopic.php?t=3456

  Així, després d’assignar una IP a La Fonera des d’Advanced -> Internet connection, cal anar també a Advanced -> Network i donar-li una ip que estigui fora del rang del router. D’aquesta manera ja sortiran via wifi els dos canals que emet La Fonera, el públic i el privat. Després es poden seguir els següents passos.

  Res més, Oriol. Una salutació d’un altre lector des de Menorca (i sé que en tens uns quants 😉

 • Oriol Morell i Jané

  Ostres, jo no vaig haver de fer res d’això que comentes.

  Seria interessant saber en quins casos és necessari per augmentar la casuística 😉

  Francesc, l’estiu vinent hem de fer un Blog&Pomada a Menorca! 😉

 • No ho sé, però el cas és que si no feia aquest pas no em sortia la senyal pública i només apareixia la privada (la MyPlace).

  Ah! I sobre la Blogs&Pomada, en a voler, company!

  [A Ciutadella no li diuen pomada, sinó ‘gin amb llimonada’],

 • Pingback: La Fonera, un altre que la té | utupia()

 • Victor

  Muy interesante. Yo también he pedido una fonera y la tengo aquí en bcn compartiendo conexión.