Recuperant les meves dades

Amb el desenvolupament de la xarxa actual, amb la disminució dels preus de l’ample de banda i la gratuïtat de molts serveis webs, les nostres dades cada cop passen més estona en mans d’altres i menys en les nostres. És el cas del nostre correu electrònic, la nostra agenda, les pàgines web o blogs que llegim i darrerament amb l’aparició de discs durs virtuals, cada cop és més usual prescindir dels llapis òptics i accedir directament a aquests espais per descarregar els nostres documents, presentacions, etc.

Jo mateix n’era un exemple: a diari emprava GMail com a recopilatori de les diferents comptes de correu, el meu calendari estava allotjat a 30 Boxes, els feeds dels blogs que llegeixo residien a Bloglines, les meves fotografies passejaven, de fet encara hi passegen, per Flickr i les meves dades ballaven entre el meu llapis òptic i els discs virtuals de Box.net.

Escric en passat perquè d’unes setmanes ençà, després d’uns dies de reflexió i lectures (el Blog de’n Benjamí va ser-ne una de les claus, amb articles com aquests), he decidit acabar amb la repartició i publicació de les meves dades a tort i a dret. Al cap i a la fi, són les meves dades! Així doncs, sense radicalismes, he decidit prescindir d’aquelles eines que contenen les meves dades més crítiques en bases de dades o espais de disc de tercers. Bé, de fet no és del tot cert, he concedit una llicència a DreamHost, l’empresa on tinc allotjat aquest blog, el meu correu electrònic, etc. Però si més no només seran ells i jo els que poguem llegir i tafanejar el que faig 😉

Així doncs he procedit a substituir el compte de Gmail que emprava per a recopilar tots els comptes de correu, per un compte sota un dels meus dominis amb un RoundCube Webmail que és la mar de bonic (ok, no tant com el de Google, però les meves dades són més importants). També he decidit canviar el flamant calendari carregat d’efectes i pijades de 30 Boxes per un WebCalendar sota el mateix domini que a més puc sincronitzar amb la meva Palm. El lector de feeds ha passat de Bloglines a Gregarius, una eina molt treballada que, sota el meu punt de vista, dona voltes a Bloglines. Per acabar, l’espai de disc de Box.net ha estat eliminat i he començat a treballar amb Relay una eina en versió beta que m’ha sorprès molt i que permet navegar per l’espai de disc del servidor com si amb un navegador d’arxius s’estiguès interactuant. Totes aquestes eines a més, les he posat sota SSL, de manera que qualsevol enviament de dades es fa de forma segura.

Després de tots aquest canvis les úniques dades que queden allotjades a casa de tercers (o de quarts si tenim en compte DreamHost), són les meves fotografies i és més per un tema d’interacció amb d’altres usuaris de Flickr que no pas per altra cosa. Tot i així no descarto duplicar els esforços i penjar les meves fotografies a Flickr i a un espai del servidor amb el Lussumo Filebrowser com a gestor o quelcom per l’estil.

Estic més que satisfet del meu canvi i de la recuperació del control de les meves dades! A mode de recull, us faig un llistat dels canvis que he fet:

oriol

oriol wrote 1166 posts

Post navigation

 • Jo la veritat porto temps intentant fer aquest canvi, a més, intentant tenir-ho al meu servidor de casa.

  També estic allotjat a Dreamhost i avui ha fotut una petada maca el servidor de fitxers de la màquina on estic jo i … també m’he plantejat “mudar-me a casa meva” 🙂 Però de moment continuaré amb el hosting allà.

  GMail serà difícil deixar-ho, sobretot pel calendari, em miraré el que proposes.

  Siau!

 • En el cas dels serveis web cal matisar que no podem demanar que siguin programari lliure perquè no són els nostres ordinadors. Decidir què hi posen ells, forma part dels seus drets a la privadesa.

  Només podem d’analitzar les llicències i veure si ens convenen. Si ho posen fàcil a l’hora de recuperar les dades amb API vàries.

  El JavaScript sí que s’executa als nostres ordinadors, i podriem demanar que fos lliure. Tot i això no soluciona gaire cosa, perquè no en podem fer gaire cosa sense la part de servidor. Altres llocs, com last.fm han publicat devall llicència GPL el programari que per instal·lar als ordinadors, un 10!

  Si hi ha programari lliure substitut i tenim espai, el millor és el que expliques que fas. Si no, analitzar les limitacions de les seves llicències i escollir la menys dolenta.

  La veritat és que només he trobat útil Flickr, de la resta s’hi pot prescindir fàcilment. Passa que les fotos ocupen molt espai. La llicència de Flickr en respecta prou l’autoria i hi ha API per connectar-hi des de programes lliures –p.e. el digiKam.

 • Per cert, en el cas de last.fm, la publicació ha permés modificacions: Amarok ara inclou el seu reproductor. No és per a res, que reclamem la llibertat del programari dels serveis web 🙂

 • la verdad es que si tienes un servidor que te permita tener todos esos servicios y controlarlos tú mismo está muy bien. Pero para el público general creo que seguirán prefiriendo los servicios gratuitos. Ya sea por ahorrarse unos euros, o por por no saber usar estas tecnologías. A mí, personalmente no me importa que tengan unos pocos datos míos.

  Por cierto, estoy viendo que quizá el plan que tengo contratado se me va a quedar pequeño. ¿Qué tal te funciona dreamhost? ¿Alguna deficiencia o punto negro destacable? ¿Es fácil configurar los dominios con su panel de control? Tengo 5…

 • Ostres!!!
  jo moltes vegades he pensat el mateix, no tant perl tema de les dades, qeu si ho diu el benjami segur que te rao, sino perqeu jo ja les tenia les fotos a casa meva, inclus un phpcalendar, a mes d’un servidor de correu. el que passa es que com sempre les comiditats ens atrapen. Aquestes referencies em van molt be per si en un moment donat em poso a fer alguna cosa en aquest sentit.
  M’ho apunto.

 • Oriol Morell i Jané

  Marcos, a mi no em va petar res però he vist al bloc de DreamHost la incidència, cap pèrdua (a banda d’operativitat?).

  Benjamí, totalment d’acord. De fet tot el programari comentat al post és lliure i de codi obert. Pel que fa a Flickr, a mi el que més m’hi lliga és la interacció amb d’altres usuaris.

  Inocuo, els serveis gratuïts estan bé, però cal saber què vol dir i implica aquesta gratuitat. Això de que tinguin “unes poques dades meves”… caldria veure si realment són poques 😉
  Pel que fa a DreamHost, n’estic molt content, el servei és molt bo i l’he recomanat a força gent que ara pensa igual que jo 😉

  Albir, t’animo a fer el pas, realment val la pena!

 • are

  Sí senyor, val més tenir les coses delicades a casa. Miraré de provar aquest webmail a veure què tal és.

 • Oriol Morell i Jané

  El Webmail encara està una mica verd, però promet moltíssim. A hores d’ara sembla que es quedi “pillat” a estones, suposo que per una mala recepció dels resultats de la petició AJAX o algo així…

  Però cal donar-li una oportunitat! O més d’una!

 • Inocuo: la verdad que quitando el fallo de ayer, no tengo ninguna queja. Y es fácil de gestionar si, yo también tengo varios dominios y no va mal.

  Oriol: no, per sort no s’han perdut dades, però bé que vaig tremolar una mica 😛

 • Ep! jo sóc un d’aquests que pensa igual que l’Oriol sobre DreamHost, fantàstic!!!

  Per cert, Oriol, per abandonar el Flickr…
  http://gallery.menalto.com/

  No és ben bé el mateix però va molt bé i, a més a més, també hi ha el plugin per WP.

  Salut!
  Alfons.

 • Oriol Morell i Jané

  Alfons, conec el Gallery, però encara em mancaria l’interacció amb altres usuaris… :'(

  De fet, sino deixo Flickr és per la comunitat i no pas tant per l’aplicació.

 • Realment és un tema d’actualitat i de futur, ja que cada cop treballarem menys localment i tendirem a utilitzar serveis online.

  Ara bé, crec desproporcionat rebaixar la qualitat del servei (com has fet amb la majoria dels canvis, no utilitzant serveis molt superiors com GMail, Google Calendar) a canvi d’una paranoia que no crec justificada. Sobretot si em dius que confies més en DreamHost que no en Google, per exemple. Per cert, molts usuaris que recentment s’han passat a DreamHost ja en tenen queixes del servei. Heu provat P4Host?.

  Tots els serveis online que utilitzaves tenen una bona política de privacitat de dades que et pots llegir des de les respectives webs, i sempre procuraran guardar-les millor que serveis de hosting com Dreamhost.

  L’altra cosa seria passar-ho tot a un ordinador local/servidor amb les aplicacions que has comentat. Però llavors potser et plantejaries: “Estant connectat a Internet milions de persones podrien accedir a les meves dades. No hauria de desconnectar-me?”

  Els límits de la privacitat són molt flexibles. Però crec que sempre que existeixin serveis seriosos de proveïdors tercers i aquests augmentin la nostra comoditat, no ens hem de tornar paranoics.

  Per cert, creus que als senyors de Box.net els importa gaire si al nostre calendari tenim programat que demà anem a jugar a tenis? O als de Google, es preocuparan de saber si mantenim correspondència electrònica amb una amiga virtual? I si et preocupes per la possible venda d’informació a tercers, estem protegits per la política de privacitat i per la pressió mundial (coi, no són empreses locals precisament).

  El 99% de la població no tenim perquè preocupar-nos. L’altre 1% si que pot tenir motius, i llavors ha d’optar per serveis locals, PGP, etc…

  Ups, ara que ho veig, el camp e-mail d’aquest formulari és obligatori… i com sé jo que no el vens a tercers? 😛

  Salut.

 • Oriol Morell i Jané

  El tema de rebaixar la qualitat de servei és relatiu. A mi em pesa més, per exemple, que el meu webmail estigui sobre SSL que no pas que tingui mil i una pijades.

  Sobre el tema hosting, de moment no n’he provat cap de millor, sense cap dubte em quedo amb DreamHost, després de passar per diversos proveïdors.

  Com ja he comentat no es tracta de ser paranòics, prefereixo tenir les meves dades sota un únic contracte (el de DreamHost en el meu cas) que no sota 10 de diferents.

  El fet que no em preocupi que puguin tafanejar les meves dades, no implica que no vulgui estar segur. És pel mateix motiu que la bústia de casa (la meva i la de tota l’escala, i crec que de la majoria de bústies) té clau 😉 O es que potser al nostre veí li interessa massa si tenim correspondència amb alguna amiga?

  Dir que el PGP o l’encriptament de dades és quelcom que només hauria d’emprar un 1% de la població ho trobo, si més no, atrevit…

  Per acabar, i sobre el mail obligatori, poc valor tenen les adreces de correu no validades 😉

 • Bé, primer disculpa’m per haver-me duplicat, se m’ha escapat el dit 😛

  – Pijades? Si pijades significa velocitat per treballar-hi, a mi m’encanten les pijades!
  – No has passat per cap de millor que DreamHost, que no compleix el seu compromís de temps online? 😉 I a més sense cPanel 😮
  – Desventatges: Si DreamHost peta, et peta tot 😉 Es com qui prefereix Mozilla a Firefox+Thunderbird. Jo prefereixo la segona opció, escollint la millor aplicació per cada objectiu específic. Globalització sux 😉
  – Una comparació molt maldestra. La clau de la teva bústia seria comparable amb la contrasenya per accedir al correu. No confonguem termes!
  – L’utilitzes? Jo ho vaig fer, però em portava més maldecaps que privacitat. Si mai hi ha res que vulgui amagar de les multinacionals ja m’espavilaré, però com he dit, no passa en el 99% dels casos.
  – Te’n faries creus del que et pagarien xD

  Salut.

 • Sobre la comparació amb la teva bústia de correu… Seria més adecuat comprar-ho amb Correos.es. A cas portes les cartes personalment a la persona a qui va dirigida, encara que sigui a Singapur? Mira que confiar amb les companyies de correus!! 😉

 • Oriol Morell i Jané

  – Pijades: m’és molt més ràpid el meu espai de disc virtual a DreamHost que el de Box.Net, el mateix em passa amb el WebCalendar 😉

  – En el meu cas DreamHost satisfà tots els seus compromisos, quan tingui algun problema serio t’ho faré saber 😉 El tema CPanel… l’odio! Igual que el Plesk i tants altres!

  – D’acord, si em peta DreamHost em peta tot, igual que si em peta Ya.com em peta tot 😉

  – Sobre el tema de la clau, mal exemple d’acord. Així doncs si el teu banc t’oferis banca online sense SSL, cap problema, no? Total, qui vol saber els teus moviments bancaris? Seria qüestió, en comptes de SSL, de generar una targeta de claus com la que s’empra a La Caixa, per exemple, però amb prous números com per evitar un random previsible. No? Jo continuo preferint el SSL, i no em considero un 1% especial 😉

  Suposo com amb tot, sobre gustos…

 • de forma privilegiada he pogut provat el webmail que proposa l’Oriol, i realment promet!
  deixant de banda els aspectes tècnics (que domina més l’Oriol i ja us ha explicat), el disseny està també molt acurat (lluny de molts dels coneguts webmails….)

 • Dimas: qualificar de paranoia una decisió ètica em sembla desproporcionat, com dius. Poc respectuós àdhuc.

  Una decisió ètica argumentada és rebat amb altres argumentacions i no repartint diagnosi de malalties psicològiques.

 • Bé, en aquest procés alliberador (en el que hi estic plenament d’acord) caldria pensar en quelcom que va en augment: arxivar videos.

  Estaria bé tenir quelcom que es pugui fer servir com a alternativa al YouTube. En coneixes alguna?

  Salut!

 • Oriol Morell i Jané

  Alfons, el Gallery (http://gallery.menalto.com/) suporta vídeos, el que no sé és si tenen implementat un player.

 • Oriol, el Gallery permet video però… com molt bé dius… res de players. A veure si ho engeguen en futures versions…

  De fet, fa ja molt temps que empro el Gallery per tenir ordenades totes les fotos en el meu PC (local) i, avui mateix l’he migrat al Gallery2

  És genial la quantitat d’eines que ens dóna la vida lliure.

  Salut!

 • Benjamí: http://es.wikipedia.org/wiki/Contexto

  Si t’hi fixes, en aquest context, quan un parla de paranoia no es refereix a cap malaltia psicològica. No vulguis acusar-me de poc respectuós per això, i menys dient que no he argumentat res quan ho he fet amb cada punt, i tots amb contra-valoracions ben vàlides.

  Potser venies de veure un dels vídeos del PP, t’has posat nerviós i no estaves situat. Pren-te uns minuts de calma, situa’t en context i potser ho entendràs 😛 (Heu vist els de les joventuts de León? :/)

  Oriol, doncs l’exemple del banc tampoc el trobo gens comparable amb els casos que explicaves al teu post. Una cosa són els calers, i l’altra un calendari o un correu. A més, continues depenent de tercers, o és que guardes els calers a casa? A més, no argumentaves el canvi pel tema de SSLs, sinó per no estar en mans de tercers. Ara, la diferència, és que estàs en mans d’un sol tercer, i com t’he dit, jo no hi veig cap avantatge (mateixa poca garantia de privacitat, amb el risc de perdre tot accés si l’únic proveïdor falla). En tot cas, aviat ens podrem permetre servidors a casa, i això si que marcarà la diferència 🙂

  En fi, portar la contrària al post d’un blog que no és el teu sempre causa les mateixes reaccions. Ho dic pel comentari d’en Benjamí, a qui potser el tema li toca d’aprop, no l’Oriol, amb qui hem exposat els nostres motius tranquil•lament. Segurament tots ben vàlids, però com dius: sobre gustos…

  M’agrada poder comentar reflexions d’altres persones, ja hi estigui d’acord o no, i espero poder seguir-ho fent.

  PD> Coneixeu el Zimbra? La infraestructura és molt diferent al RoundCube, amb més requeriments, però també és un webmail “2.0” i és molt més madur i ambiciós de cara al futur. En tot cas gràcies pel RoundCube, és fàcil i àgil, i pel que he pogut veure a la rev.274 la cosa va per bon camí.

  Salut!

 • Oriol Morell i Jané

  Dimas, argumento el canvi en la base en que no vull que les meves dades resideixin en N màquines de tercers i a més, així puc accedir-hi de forma segura. Tot suma 😉 I només triar Gmail o 30boxes, etc. perquè és ràpid i maco… doncs em sembla poc argumentat. Ara bé, per algú a qui li prima la velocitat per sobre de tot, possiblement serà la millor opció.

  He vist Zimbra i m’agrada força, però com bé dius té molts més requeriments i és força més pesat. De moment RoundCube té molt per millorar, però el fet que tingui tants pocs requeriments i que en una versió prèvia estigui així, promet força!

  I pel que fa als comentaris… i tant que són benvinguts, els teus, els de’n Benjamí i els de tothom 😀

 • Bué, ara veig que també em cerques problemes a mi: nervis, no estic situat. Creus que podras parlar de coses i no de persones? Parlar ad hominem, en diuen.

  Dir «Tots els serveis online que utilitzaves tenen una bona política de privacitat de dades que et pots llegir des de les respectives» no és cap argument. Perquè tenen una bona política de privacitat? No basta que ho diguis, cal argumentar-ho, si no vols pontificar.

  I resulta que en llegir-ho, com indiques, s’hi veuen coses com aquesta que justifiquen una decisió com la de l’Oriol per a mantenir les seves dades. Molt enfora de cap «paranoia»

  «Google may at any time and for any reason terminate the Services, terminate this Agreement, or suspend or terminate your account. In the event of termination, your account will be disabled and you may not be granted access to your account or any files or other content contained in your account although residual copies of information may remain in our system.»

  https://mail.google.com/mail/help/terms_of_use.html

 • Primer, Benjamí, aquí tothom parlava de coses i no de persones fins el teu post, així que aplica’t les teves pròpies paraules abans de recomanar-les a tercers.

  Segon, l’exemple que dones poc té a veure amb la privacitat, que és al que jo m’havia referit. Més aviat amb el dret d’un servei gratuït a deixar d’existir, cosa que es solucionaria amb un servei de pagament o, torno a dir, amb una infraestuctura pròpia. I això ja és qüestío de gustos o possibilitats econòmiques 😉

  Si vols informar-te sobre la privacitat passa’t per https://mail.google.com/mail/help/privacy.html -> “We do not sell, rent or otherwise share your personal information with any third parties except in the limited circumstances described in the Google Privacy Policy, such as when we believe we are required to do so by law.”

  http://www.dreamhost.com/privacy.html -> “We do not, and have never, sold or disseminated (except in cases where required to by law by law enforcement agencies) the personal information of our customers to any parties”

 • És igual, Dimas. Ho he explicat a la paret i no m’ha malinterpretat. Continuaré amb ella. Gràcies 🙂

 • Si, es nota que estàs acostumat a parlar amb la paret. De res! 🙂

 • Pingback: volldamm.net » RoundCube v0.1-beta2()

 • Oriol Morell i Jané
 • Els links que dones diuen el que diu dreamhost: la cantitat d’espai i ample de banda de la que presumeixen. Haurien de cuidar més la qualitat que la quantitat 😉

  Jo si que he estat a hosts que tenen aquesta filosofia. Amb les caigudes de Dreamhost no es pot considerar un hosting seriós. Això si, per a qui no preocupi l’estabilitat, és un xollo.

  En tot cas no m’agradaria veure com, després de forrar-se, tanquen la barraca sense avisar 😉

 • Oriol Morell i Jané

  Tot es veurà home 😉

  De moment tinc el que vull i necessito, el mercat és lliure i tothom tria el que vol.

  El meu anàlisi és que em donen el que necessito a un preu força correcte i sense cap caiguda que em preocupi, a més tant la gent que me’l va recomanar, com la gent a qui els hi recomano n’estan contents.

  Ara, per a gustos colors 😉 Ja he entès que la teva opinió és que Dreamhost és un “trunyot”, però la meva és que és el que necessito. Així que segons tu i la meva reflexió, creus que necessito un “trunyot”, doncs val 😉 La teva opinió és teva 😉

  Personalment, la meva opinió, és que mai tornaré a un Hosting que disposi de un CPanel, un Plesk, etc… després d’administrar-ne força i de patir-los, passo olímpicament d’aquests sistemes.

 • Home, tots estem d’acord amb que el mercat és lliure (o semi-lliure malauradament). En tot cas no critico els gustos de ningú, només puntualitzo i intento donar una visió més completa sobre Dreamhost. Si, s’ha de dir que és boníssim pel que fa a ample de banda i espai, però també s’hauria d’avisar que et deixa penjat més del que és normal en altres hostings 🙂

  Potser no me n’hauria de preocupar, però ahir ja em va trucar un diguent-me que l’ajudés a arreglar la seva web, perquè no li funcionava. Resulta que la tenia a Dreamhost… Els informàtics ens hem de cobrir molt bé l’esquena 😉

 • Oriol Morell i Jané

  Jo em cobreixo les esquenes contractan el millor en cada cas. Per a les meves pàgines, DreamHost és el millor que he trobat: per rendiment, per cost, per prestacions, etc.

  Jo encara no he tingut cap caiguda com les que comenta el teu enllaç, potser és qüestió de sort.

  Jo he triat, tu has triat, i la gent pot llegir les nostres opinions 😉 Tant de bo tot fos tant trivial com un hosting.

  Si demà em canso de Dreamhost, contractaré un altre hosting i en 24hores ho tindré tot migrat, sense més 😉