Martorell.cat i els requisits del W3C

Feia dies que no em passejava per les webs de l’administració catalana i avui he anat a petar a la recent estrenada web de l’Ajuntament de Martorell.

A la pàgina on es parla de l’accessibilitat del web podem llegir:

Aquest lloc web està concebut com una experiència fàcil d’usar, sense barreres i accessible a qualsevol usuari. Compleix a més amb els requisits del W3C, consorci que defineix els estàndards dels nous mitjans digitals.

Com ja és habitual en les webs d’aquest caire, quan intentem passar el validador automàtic del W3C el resultat és decepcionant. És curiós que la major part d’errades és pel manteniment de l’atribut target als enllaços (no permès al XHTML 1.0 Strict). La fal·lera per mantenir la pàgina de l’ajuntament oberta desmereix la feina per intentar satisfer els estàndards.

En resum, tal i com comenta avui el director de la Fundació CTIC, l’accessibilitat web continua sent una assignatura pendent.

oriol

oriol wrote 1166 posts

Post navigation

 • Jordi

  Pobre gent, ells ho intenten…. però si no en saben més, que vols fer-hi.

 • Oriol Morell i Jané

  La qüestió no és saber-ne o no, la qüestió és ser exigent o no… suposo que hi ha ajuntaments més i menys exigents.

 • Per què el target en els enllaços fa els webs “inaccessibles”? Ho podríeu explicar a aquest llec en informàtica avançada? Gràcies.

 • Oriol Morell i Jané

  Això de lloc en informàtica avançada… 😀 tampoc és això, eh 😉

  Pel que fa a l’atribut ‘target’ i particularment quan el seu valor és “_new”, s’ha de tenir en compte les següents particularitats d’aquesta pràctica:

  • Trenca l’historial de l’usuari (perd la coherència de la navegació, la possibilitat de tornar endarrera cercant l’orígen de l’enllaç).
  • Genera confussió, ja que afegeix finestres a l’escriptori
  • Els usuaris amb lectors de pantalla o similars no detectaran l’apertura d’una nova finestra i per tant la sensació de perdua de la navegació encara serà més gran, no podran tornar endarrera, fent més difícil la tasca de navegar per la xarxa

  És per això darrer, suposo, que les Web Content Accessibility Guidelines 1.0 diuen en el seu punt 10.1:

  Until user agents allow users to turn off spawned windows, do not cause pop-ups or other windows to appear and do not change the current window without informing the user.

 • Entesos. Gràcies, Oriol.